top of page

Facelift med historisk kirurgi!

Nå pustes det for alvor nytt liv i Gjøvik Arbeidersamfund og det skal satses fullt på utleie og gode kulturtilbud. Den gamle ærverdige bygården fra 1889 i sveitserstil beliggende midt i hjertet av Gjøvik har huset mang en historisk begivenhet og har vært et naturlig samlingssted i generasjoner.

(Foto: Gjøvik Arbeiderblad 29. juni 2018. Nils Jørgen og daglig leder i Pure & Original, Idar Stenvold )

Arbeidet med å utarbeide den totale fargepaletten for alle innvendige flater er gjort av Dagny Fargestudio. Dagny Thurmann-Moe har vært kreativ leder av Fargerike og Oslo Design Fair og som uavhengig fargedesigner og kreativ konsulent rådgir Dagny merkevarer og kontorer med gjennomtenkt, målrettet og effektiv bruk av farge og visuell kommunikasjon. I 2017 ga hun ut boken “Farger til folket!” på Cappelen Damm, en bok om hvorfor og hvordan vi bør bruke farge på en mer målrettet måte innenfor arkitektur, interiør og i det offentlige rom. Dagny har gjort et svært godt grunnarbeid i denne prosessen og har jobbet tett med historien til huset i fargevalget. Det er viktig for oss i Showstart at vi tar vare på byggets sterke karakter og derfor desto viktigere å ta hensyn til historien når vi nå skal ta fatt på oppussingen rom for rom. Dagny er et kjent ansikt i mediene når det blir snakket om fargetrender og verdien om å nytte riktige farger innenfor arkitektur og interiør, og her har hun virkelig ikke latt noe være opp til tilfeldighetene.

Det er lite bilder å finne av bygget fra de tidligste tidene, så her må man også bruke stilepoken for å finne tidsriktige farger til bygget. Bygget er i sveitserstil (1840-1920). Et kjennetegn er saltaket, der taksperrer og bærebjelker er synlige på innsiden. Det store takutstikket var vanlig i denne peri- oden, for å gi skygge og beskytte fasaden mot regn. Andre kjennetegn er krysspostvinduer, etasjeskille ved bruk av list, utskjæringer i gavlen og mønespir. Når det gjelder interiøret er det Arts and Crafts bevegelsen i England som her er fremtredende, med William Morris i spissen som hentet sin inspirasjon i den førindustrielle håndverkstradisjonen. De så mot middelalderen for forbilder, og spesielt de vevede teppene med blomster og fuglemotiv ble utgangspunkt for tapeter og tekstiler. Når det kom til sjablon- og strekdekor kunne fargene ha et lokalt preg, men det var én hovedtendens som preget 1880- og 90 årene. Fargene ble mer mettet, og beige- og bruntoner dominerte. I arbeidet med denne bygården er det tatt utgangspunkt i fargene fra epoken, og jobbet med å utvikle en fargepalett som har samme grunnprinsipp, men samtidig med et hint av nåtiden i seg. Det er lagt inn flere nyanser av samme farge for å få et fint spill i rommene.

Det første rommet som skal få sin velfortjente renessanse er Castbergsalen, oppkalt etter Johan Castberg, grunnleggeren av «De Castbergske barnelover», seks lover som ble vedtatt av Stortinget i 1915. Tregulv med en lysere brystning vil gå igjen i de to stuene, hvor rommene blir malt i ulike farger for å gi de to stuene enda mer identitet og karakter. Måten å fargesette på, med lys brystning i sandtoner og klarere farge på veggene hører historismen til. Denne fargepaletten er noe sprekere enn de andre stuene med en leken men samtidig klassisk fargepalett. Den første stuen får en blåtone med litt rødt i på vegger og tak. Denne fargen er like tidsriktig nå som den tiden Gjøvik Arbeidersamfund ble bygget. En blek grønnblå farge er valgt i den andre stuen, og også denne har klare referanser til historismen, en frisk farge som vil passe utmerket inn i denne bygningen. Det vil også bli tilført interiørdetaljer med spesifikke farger som er valgt ut spesielt i forhold til fargepaletten, noe som også er med på å fremheve fargene i rommet.

Hovedleverandør av den vakre fargepaletten som vil prege kulturhusets veggflater er den anerkjente produsenten Pure & Original med leverandørkontor for hele Norden lokalisert her på Gjøvik. Pure & Original produserer all sin maling med 100% naturlige fargepigmenter, noe som gir de vakre fargene et fyldig, rikt utseende. Pure & Original har gjentatte ganger høstet internasjonal oppmerksomhet av både designere og interiørarkitekter.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page